نوروفیدبک نوعی ورزش ذهنی است که به شما اجازه می دهد ذهنتان را بازسازی کرده و تعادل جدیدی به سوی عملکرد بهینه در زندگی ایجاد کنید. در حالیکه به شما کمک می کند حافظه، خلق و سطح انرژیتان را بهبود بخشید. با استفاده از تکنولوژی کامپیوتر نوروفیدبک فعالیت امواج مغزی را ردیابی کرده و مغز را به سمت عملکرد سالم تشویق می کند. ذهنتان یاد می گیرد که آرامتر، هوشیارتر و انعطاف پذیرتر شود. با استفاده از تجهیزات الکتریکی مخصوص، کامپیوتر امواج مغزی را تحلیل کرده و بازخوردی سریع از طریق تصاویر ویدئویی و صوت تشویق کننده، فراهم می کند. این بازخورد ها به مغز می گوید که نوع خاصی از امواج مغزی را کمتر یا بیشتر تولید کند و مغز را تشویق می کند که به طور متفاوتی فعالیت کند. به بیانی دیگر نوروفیدبک مغز را به سمت الگوی فعالیت سالم تری بازآموزی می کند.

نوروفیدبک چیست؟
نوروفیدبک چگونه کار می کند؟
سنسورهایی که گیرنده امواج مغزی هستند به سر متصل می شوند، این سنسور ها امواج مغزی را همزمان با بازی کامپیوتری ثبت می کنند. کودک اطلاعات در مورد فعالیت مغزش را به صورت بازی کامپیوتری می بیند. زمانی که کودک یاد می گیرد الگوی امواج مغزیش را کنترل و بهبود بخشد، در بازیش امتیاز و تشویق دیداری و شنیداری می گیرد. تنها راه موفقیت در بازی برای فرد این است که امواج مغزیش تغییر کرده و عملکردش بهتر شود.
در نوروفيدبك مراجع هيچ نوع تحريك الكتريكي و يا پيغام آگاهانه اي دريافت نمي كند. در اين روش هيچ نوع سيگنال ورودي وجود ندارد و در نتيجه استرس زا نيست چون مراجعي كه فيدبك دريافت مي كند، فقط سيگنال های خروجي دارد كه آن هم در سطح فعاليت نوروني ناخودآگاه انجام مي شود.بنابراين نوروفيدبك كسب مهارت در خود تنظيمي است كه باعث تقويت خودآگاهي مي شود. وقتي مراجع توسط فيدبك های صوتي و تصويري در هر لحظه تحريك مي شود مغز موثرتر عمل مي كند. مهم ترين موضوع اين است كه مراجع به خوبي ياد مي گيرد در آينده چگونه و بدون استفاده از دستگاه نوروفيدبك به سطح پيشرفته ای از حالت ذهني دست يابد.
قسمت عمده يادگيری در سطح ناهشيار اتفاق ميافتد، جائيكه مغز تدريجاً ميتواند بصورت مستقيم و خودكار سيگنال فيدبك را كنترل كند. مهارتهای جديد كه بصورت آگاهانه و نا آگاهانه بدست آمدهاند در طول آموزش دروني ميشوند و بطور خودكار به فعاليتهاي روزانه فرد منتقل ميشوند. اين کار درست مانند يادگرفتن رانندگي است. همانطور که رانندگي پس از يادگيری کامل به صورت يک سری اعمال خودکار در ميآيد و هيچگاه فراموش نميگردد، مهارتهايي نيز که مغز در طي آموزش نوروفيدبک فرا ميگيرد ماندگار خواهند بود.
جلسات درمان با نوروفیدبک
به منظور هرچه بهتر بودن نتايج حاصل از درمان و پايداري بيشتر اثرات درماني، تعداد جلسات بايد به حدي باشد كه درمان تكميل شود. مدت معمول جلسات 45 دقيقه است، ممكن است در برخي موارد كمي طولانيتر يا كوتاهتر باشد. حداقل 2 تا 3 جلسه در هفته توصيه ميشود. اما برگزاري 3 تا 4 جلسه در هفته باعث تسهيل درمان ميشود. براي قطع درمان بايد به تدريج فاصله جلسات را زياد كرد.
ابتدا دو هفته يكبار و در صورتي كه بهبودي ادامه پيدا كرد ماهي يك بار. اگر به محض از بين رفتن علائم و نشانههاي بيماري، درمان را قطع كنيم، ممكن است پس از گذشت مدتي مثلاً 3 ماه يا 9 ماه تمامي نشانههاي بيماري برگردند. در اينجاست كه تصور ميكنيم نوروفيدبك بيتأثير بوده است. اما بايد بدانيم نوروفيدبك در حقيقت نوعي يادگيري است و كاملاً واضح است كه هرچه تكرار و تمرين بيشتر باشد، يادگيری نيز بهتر و بيشتر خواهد بود و آموختهها ديرتر از بين ميروند.
كاربردهای نوروفيدبک
- کاهش مشکلات بیش فعالی/ کمبود توجه (ADHD)
- افزایش توجه و تمرکز
- اختلالات یادگیری
- بهبود مشکلات خواب
- کاهش افسردگی
- درمان وسواس
- درمان اضطراب
- بهبود مشکلات رفتاری
- ارتقا عملکرد مغز و بهبود حافظه
- اختلالات مربوط به سوء استفاده مواد
آیا این روش علمی است؟
روش نوروفیدبک توسط اداره غذا و داروی آمریکا ( معتبرترین سازمان جهانی پزشکی) جهت درمان اضطراب ،استرس،افسردگی،بیش فعالی کم توجهی، سردرد (میگرن)،دردهای مزمن،اختلالات خواب،سوء مصرف مواد،وسواس،صرع(تشنج) و بازتوانی سکته مغزی مورد تایید قرار گرفته است.
مزيتهای درمان با نوروفیدبک نسبت به دارو درمانی
- نداشتن عوارض جانبي و اثرات سوء برخي داروها (از جمله اثرات سوء داروها کاهش انعطافپذيري مغز است).
- داشتن اثرات درماني پايدار .
- بهبود بيماري در موارديکه دارودرماني تنها علائم را موقتا از بين ميبرد، مانند
- تنظيم کل فعاليتهاي مغز.
در حقيقت داروها به عنوان يك ماده خارجي سعي در تنظيم فعاليتهاي مغز دارند. بنابراين با قطع آنها، نظم ايجاد شده در مغز نيز از بين ميرود و مغز مجدداً براي اينكه تنظيم خود را به دست آورد نيازمند داروست. اين مسئله به عنوان اثر تنظيمي داروها شناخته ميشود در حاليكه هدف نوروفيدبك آموزش خودتنظيمي به مغز است و سعي دارد به مغز ياد دهد كه چگونه خود را تنظيم كند. در نتيجه پس از درمان با نوروفيدبك، مغز با مواجهه با مشكلات جديد و خارج شدن از نظم خود، نيازمند ماده دارويي خارجي نميباشد چرا كه ميتواند از طريق فرايند خودتنظيمي، نظم جديد خود را بدست آورد.
«در واقع در دارودرماني به مغز ماهي دادهايم، درحاليكه در نوروفيدبك ماهيگيري ياد دادهايم.»
همزمان كردن مصرف دارو با نوروفيدبك نه تنها عوارض بدي ندارد، بلكه باعث ميشود تأثير داروها بيشتر شود و پس از مدتي داروها قطع شوند.
فوايد ديگر نوروفيدبک
از آنجا که نوروفيدبک به تنظيم کارکرد مغز ميپردازد، لذا در ارتقاء توانمندی ها و مهارت های مختلف ذهني و شناختي مانند بهينه سازي تصميم گيری، افزايش خلاقيت، تقويت حافظه، افزايش تمرکز، کاهش استرس و اضطراب، افزايش هماهنگي جسم و بدن (بويژه در ورزشکاران)، افزايش توانمنديهاي هنری از جمله در موسيقي و … تأثير فوقالعادهای دارد. امروزه بسياري از شرکتها و سازمانهاي معتبر جهاني از جمله ناسا (سازمان علوم فضايي آمريکا) از اين روش و ساير روشهاي مبتني بر بيوفيدبک، به منظور بهينهسازی عملکرد پرسنل خود استفاده ميکنند.
خدمات ما
درخواست تعیین وقت مشاوره
برای تعیین وقت مشاوره می توانید با استفاده از فرم زیر با ما در تماس باشید.